Wat vinden de partijen?

Op Westlandse middelbare scholen moeten er reanimatielessen in het lessenpakket komen.

Eens.

CDA - CDA Westland wil reanimatielessen voor jongeren stimuleren. Scholen kunnen gewezen worden op de speciale programma’s voor scholen van de hartstichting.

Westland Verstandig - Samen met LPF hebben we een motie ingediend in de Raad om reanimatielessen in het lessenpakket op te nemen en dat ook veel breder in Westland uit te zetten. Reanimatie kan levensreddend zijn en het is heel goed om dit als stelling op te voeren. Dit zou eigenlijk een verplichting moeten zijn op onze scholen. We zullen dat ook inbrengen in de LEA-besprekingen (de afspraken die de gemeente met onderwijsinstellingen maakt).

LPF - Het zou heel mooi zijn als er reanimatielessen in het lessenpakket zouden kunnen komen. Op die manier krijgen heel veel jongeren de kennis en kunde om later anderen te kunnen helpen. Maar zoals bij (bijna alle) maatschappelijke onderwerpen het geval is, komt het wél extra bij het onderwijs en moeten we er ook voor waken om het bij het onderwijs ‘over de schutting’ te gooien. Pesten, overgewicht, lhbti+, omgaan met geld, zijn allemaal voorbeelden, waarbij het ‘probleem’ straks de schuld is van (gebrek aan) onderwijs.   

GemeenteBelang Westland - Als de middelbare scholen in Westland nog geen reanimatielessen in het lessenpakket hebben, sturen wij ze snel naar de Hartstichting. De Hartstichting stimuleert reanimatie­onderwijs op school. Ze bieden middelbare scholen een uitgebreid les­programma aan, waarin jongeren leren reanimeren en een AED bedienen.

VVD - Voorkomen is makkelijker dan genezen en daarom moeten we inzetten op preventie. Reanimatielessen kunnen erger voorkomen en moeten daarom worden toegejuicht en worden gestimuleerd. In Westland hebben we daarnaast veel AED’s in de openbare ruimte hangen, je moet dan echter wel weten hoe je hier mee om moet gaan. Als veel jongeren reanimatieles hebben gehad, dan zijn zij beter in staat om goed en adequaat te handelen in levensbedreigende situaties. 

CU-SGP - De ChristenUnie-SGP is het hiermee eens. Volgens de Hartstichting kunnen jongeren vanaf 14 jaar het lichamelijk en mentaal aan om te reanimeren en een AED te gebruiken.

GroenLinks - Westland kent inmiddels een uitgebreid netwerk met AED’s, maar daar heb je weinig aan als niet voldoende mensen weten hoe ze er mee om moeten gaan. GroenLinks wil graag dat op termijn iedereen kan reanimeren. Voor jongeren zou het aanbieden van reanimatielessen op school een makkelijke laagdrempelige manier zijn om dit te realiseren.

D66 - Dit is een goed idee om op te nemen voor de middelbare scholen. Tegelijkertijd zijn scholen vrij in hun keuze voor het onderwijsprogramma en deze vrijheid moet dus ook gerespecteerd worden als zij een andere keuze maken.

PvdA - Op verschillende mbo-opleidingen worden al reanimatielessen gegeven. Het is een heel belangrijk dat veel mensen hierin geschoold worden. Niet alleen omdat dit op scholen nodig is, maar dit kan ook voorkomen op straat. Weten hoe je dan moet handelen is in onze ogen alleen maar heel waardevol. 

FvD - Als dit niet te koste gaat van andere belangrijke lessen dan wel.

Oneens.

 - 

Geen informatie van ontvangen. 

 -